İngilizce ne kadar sürede öğrenilir?


İngilizce ne kadar sürede öğrenilir?


İngilizce ne kadar zamanda öğrenilir?



İngilizce ne kadar zamanda öğrenilir


Öncelikle ne seviyede başlayıp hangi yöntemle, ne kadar zamanda ve ne derecede öğrenmek istediğinize bağlı.

Sonra kaç yaşında olduğunuza, zekanıza, hangi dilleri bildiğinize ve motivasyonunuza bağlı.

Her şeyden önce “1 ayda İngilizce”, “3 ayda anadil gibi İngilizce” bana biraz masal gibi geliyor. Biraz araştırma yaptığımda da bunun aslında bir pazarlama stratejisi olduğunu görüyorum. 1 ayda İngilizce biliyorum diyebilen de yok, üç ayda akıcı konuşan da.

Peki 1 ayda dil öğrenilmez mi?


Öğrenilir tabii ki. Fakat ne kadar öğrenilir, sizin amaçladığınız kadar mı onu konuşalım. Hangi seviyede İngilizce öğrenmek istiyorsunuz? Neden İngilizce öğrenmek istiyorsunuz?

Eğer istediğiniz şey, yaz tatilinde üç beş turistle havadan sudan konuşmak ise bir ayda çok kolay. Temel konuşma kalıplarını alır, ezberler (şuna bir bakın derim amacınız buysa), birkaç iyi programdan aksanınızı düzeltirsiniz ve “voila”. Ama yok ben derin konulara da gireceğim diyorsanız, üzgünüm.

Eğer niyetiniz bir yabancı dil yazılı sınavına girip başarılı olmak ise,  seviyenize (en düşük A1 düzeyi?) ve almak istediğiniz puana (ortalama üstü? Mükemmele yakın?),  en az 2-3 sene vermeniz gerekir. Burada da yaş ve zeka faktörü önemli.

Bazı çalışmalar İngilizce yeterlilik için 4-10 yıl veriyor. Fakat daha hızlı İngilizce öğrenen bir çok insan var etrafımda. İnanmayın, yılmayın. 

Büyükler dilbilgisiyle daha kolay dil öğrenirler, küçükler ise konuşma yoluyla.

İngilizce öğrenmek demek okuma, yazma, konuşma, dinleme ve dilbilgisi ve kelime bilgisine hakim olmak demek. Bu beş şeyi yapabiliyorsanız, o dili biliyorsunuz demektir. Yani sadece konuşmanız ya da yazmanız, çoktan seçmeli bir soruyu doğru cevaplayabilmeniz değil.

İngilizce ne kadar sürede öğrenilir sorusunun cevabı şunlara göre değişir.

  • İkinci bir diliniz var mı? 
Eğer ikinci bir diliniz varsa, Üçüncü bir dili daha kolay öğrenirsiniz. Yani ikinci dili öğrendikten sonra dil öğrenmek çok daha kolaydır.
  • Kurstan, okuldan eve gelip İngilizceyi oralarda mı bırakıyorsunuz? 
Dil öğrenmeyi sadece kurs veya okulla sınırlarsanız asla ama ASLA anadiliniz gibi İngilizce konuşamazsınız. Günlük hayatınızda da İngilizceye yer vermelisiniz.
  • Günlük hayatınızın içine ne kadar İngilizce katıyorsunuz? 
Bol bol İngilizce müzik dinleyin, okuyun, izleyin, oynayın. Bunların hepsini dil öğrenmek için geçirdiğiniz süreden sayabilirsiniz.
  • Nerede yaşıyorsunuz? 
İllaki yurt dışına çıkmanız gerekmiyor. Evinizden de yapabileceğiniz çok şey var. Teknolojiyi kullanın. Fakat yurtdışında iseniz, işiniz daha kolay.
  • Sık sık ve düzenli çalışıyor musunuz? 
Çünkü sık sık tekrar etmezseniz hep başa döner ve asla o kısır döngüden kurtulamazsınız.
  • Yaşınıza uygun bir tekniğiniz var mı? 
Sadece yaşınıza değil, ilgi alanlarınıza, öğrenme tarzınıza uygun bir yöntem kullanmalısınız. Mesela kitap okumayı seviyorsanız, diğer eğitimlerin yanında bol bol yabancı dilde kitap okuyabilirsiniz. Bu sizi oldukça geliştirecektir.
  • Sizi dil öğrenmeye motive eden ne? 
Dil zorla öğrenilmez. Herşeyden önce öğrenmeyi istemeniz lazım.

İngilizce ne kadar zamanda öğrenilir sorusunun cevabı bu ve bunun gibi birçok şeye bağlı. Siz öğrenmeyi dışarıda bırakır, gündelik hayatınıza dahil etmezseniz, sadece öğreniyor olmak için, çaba sarf etmeden, sevmeden bu işi yapmaya kalkarsanız, çok da olumlu bir sonuç beklemeyin.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ingilizce kitap okumak

Multilingual veya polyglot olmak