ELT vs ELC


Dil koçluğu nedir?



Dil koçluğu ile yabancı dil nasıl öğrenilir?

Yabancı dil olarak İngilizceyi örneklendireceğim. Kısaltmalar;
ELT : English Language Teaching (İngiliz dili öğretimi)
ELC : English Language Coaching (İngiliz dili koçluğu)

Koçluk denildiğinde aklımıza spordan, sağlıklı yaşama kadar birçok alan geliyor. Bir alanda koç olabilmeniz için, o alanda çalışmalar yapmanız ve otoritelerce tanınıp, koç olabileceğinize dair belge almanız gerekmekte. Dil alanında neden farklı olsun ki!

Teorik olarak dil koçluğu, “geleneksel koçluk pratikleri” ilkeleri ve etiği ile dil öğretiminin bir karışımıdır.



Önce ELT ve ELC arasındaki farklara bakalım. Böylelikle daha rahat açıklayabiliriz kavramı.
  • ELT’de öğrenci daha pasiftir. ELC’de değil. ELC’de öğrenmek tamamen kişinin sorumluluğudur.
  • ELT çok daha yönlendirici ve öğreticidir. ELC, kesinlikle yönlendirici değildir. Daha esnek ve kişiye uyarlanabilir bir süreci vardır.
  • ELT daha kitap ağırlıklıdır. ELC konuşmaya dayalı olduğundan kitap kullanılmaz. Süreç içerinde, öğrenenin ihtiyacına göre bir kitap okunup, onun üzerinden çalışmalar yapılabilir.
  • Öğretmen ELT’de uzman konumdadır. Daha profesyonel bir ilişki vardır. ELC’de öğretmen ve öğrenci eşittir ve aralarındaki ilişki daha samimidir.
  • ELC’de kişisel özellikler de dikkate alınarak öğrenim süreci yürütülür. Bedene uygun elbise yerine, terzide hatlarınıza uygun elbise diktirmek gibi. İkisi de size uyar ama biri tam size göredir.

ELC, dil koçluğunda süreç, önce hedeflerin ortaya konulmasıyla başlar. Kişi dili neden öğrenmek istiyor, ne kadar zamanda öğrenmek istiyor tartışılır. Daha önce bu konuda yaşadığı sıkıntılar ve engeller belirlenir. Ona göre bir program hazırlanır. Süreç boyunca, öğrenenin motivasyonu yükseltilir, geri-dönütler verilir ve süreç incelenir. Karşılıklı konuşmalarla sürdürülen, interaktif bir öğrenim metodudur.Kendi içinde de farklılıklar gösterir. Neuro-language coaching, nöro-dil koçluğu en çok bilinenlerindendir.

Nöro-dil koçları hem dil koçluğu hem de sinirbilim ve sinirbilimin dil eğitimine nasıl uygulanacağı konusunda eğitim almış kişilerdir. Dil eğitiminde her beynin farklı olduğunu kabul eder ve öğrenenin beynine uygun yöntemlerle, dil eğitimi verirler.

ELT ve ELC arasındaki farklar kısaca bunlardır. Ülkemizde ne kadar yaygın olduğuna gelince, bu yöntemi sunan birkaç dil okulu bulunmakla birlikte, henüz gerektiği kadar yaygınlaşmamıştır.

ELT, grup çalışmalarına daha uygun bir modeldir. ELC ise daha kişisel bir yaklaşım sunmaktadır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ingilizce kitap okumak

İngilizce ne kadar sürede öğrenilir?

Multilingual veya polyglot olmak