ingilizce kitap okumak


İngilizce kitap okumak ve İngilizce kitap önerileri üzerine


Kitap okumak dil öğrenmek için oldukça önemlidir. Bir dili “çok iyi biliyorum” diyebilmeniz için, sadece günlük hayatta kullanılan kalıp ve kelimeleri bilmeniz yetmez. Okumak, okuduğunuzu anlayabilmek de dil öğreniminin olmazsa olmazı.

Çocukken İngilizce kaynaklarımız ve kitaplarımız hep yurtdışından gelirdi. Genellikle ders kitapları gelir, haliyle pahalı olurdu. Kitap okumayı çok severdim ama iş, İngilizce kitap okumaya gelince… 

O zamanlar İngilizce kitap demek ders kitabı demekti. Sıkıcıydı. Zorunluydu. Bu yüzden daha da sıkıcıydı. Öğretmenlerimiz keyif alabileceğimiz İngilizce kitap önerileri yapıyordu yapmasına ama bu kitapları bulmak da getirtmek de ayrı bir meseleydi.

Şimdi çok şükür öyle değil. Aradığınız her şey bir tık ötenizde. İster elektronik ister basım kitaplara internet üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Kimisi ücretli kimisi ücretsiz birçok da seçeneğiniz mevcut.
İngilizce veya farklı bir yabancı dili öğrenirken, mutlaka reading yani okuma kısmını atlamayın. 

Aradaki farkı, dil öğrenimize ne kadar faydalı olduğunu hemen anlayacaksınız. Bir kitabı elinize aldığınızda ilk birkaç sayfa, konuya hakim olana kadar sizi zorlayabilir, sıkabilir. Tutun kendinizi, sözlük kullanmayın ve okumaya devam edin.

ingilizce

İngilizce kitap okumak benim için bir hobi, bir tutku. Hem kendimi geliştiriyorum (çünkü dil hep gelişir, durmaz), hem de tekrar edip unutmamış oluyorum yapıları ve kelimeleri. Bunun da ötesinde zaten kitap okumayı seven bir insan olarak, bir kitabın çevrilmesini beklemek, yayınlanmasını beklemek zorunda kalmıyorum.

“Game of Thrones” mesela. Dizisi henüz çekilirken sadece ilk birkaç kitap Türkçeye çevrilmişti. Ben ise piyasa da olan tüm kitaplarını okumuştum. Spoiler vermek en büyük zevklerimden biriydi o zaman.

Size birkaç İngilizce kitap önerisi


Level ve stage olarak seviyenize göre kitaplar bulabilirsiniz. Birçok romanın seviyeli yayınları da var.

Orta seviye ve daha üstünde iseniz size tavsiyem romanlara geçmeniz. Daha akıcı olduklarından, kendinizi kaptırıp gidersiniz. İlgi alanınıza göre birçok kitap bulabilirsiniz. Fakat iyi bir okuyucu iseniz elektronik kitaplara geçin.
ingilizce kaynak


Neden elektronik kitap

  1. Daha ucuzdur
  2. Daha az yer kaplar
  3. Daha kolay ulaşırsınız
  4. Yanınızda aynı anda yüzlerce hatta binlerce kitap taşıyabilirsiniz

Peki bu İngilizce kaynakları veya diğer dillerde kaynakları en uygun nerelerden bulacaksınız?

  • Birçok yazar kendi sitesinde bedava kitap verir.
  • Amazon gibi elektronik kitap satan siteler zaman zaman kitaplarda indirim yapar, hatta bedava verir. Örneğin en çok satanlarda 45 tl olan kitabı, elektronik olarak 2 dolara aldığımı biliyorum. Dolar kuru ile bana 5 liraya gelmişti.
  • Telif hakkı yazarın vefatının üzerinden belli bir süre geçince kaybolur, yani klasiklerin birçoğunu elektronik kütüphanelerden bedavaya temin edersiniz.
  • Ücretsiz üyelikle, kitap indirebileceğiniz mobilism gibi siteler var. Kitaplar genellikle korsan. Fakat bazen yeni bir yazar, kendi kitap tanıtımını bu mecralarda yapıyor ve ücretsiz olarak üyelere veriyor. Seçim sizin.

Bunun dışında size tavsiyem, seviyorsanız aşk romanları okumanız. En basit dil, kelime ve söz dizilimleri aşk kitaplarında oluyor. Sizce “Grinin Elli Tonu” serisinin bu kadar başarılı olmasının tek sebebi konusu muydu?

Hayır, kitap o kadar basit bir dille yazılmıştı ki. Hiçbir edebi değeri olmasa da okuyanı basit kelime seçimleri ve kısa cümleleriyle kendine bağlıyordu. Elinizden bırakamıyordunuz çünkü akıcıydı. Bu yüzden aşk romanları, İngilizce kitap okumak isteyen ve bu konuda yeni olanlara ilk vereceğim İngilizce kitap önerilerindendir.

Çocuklar için de birçok kitap ve kaynak bulabilirsiniz internetten. İnteraktif olarak hazırlananları da var. Tabletlerinde oyun oynamak yerine bol resimli İngilizce kitap okumak, hem keyifli hem de eğitici bir çalışma olacaktır onlar için.  







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İngilizce ne kadar sürede öğrenilir?

Multilingual veya polyglot olmak